L’ Alimentació a la tardor

                                                                                                                     

 

S’acabat l’estiu i tornem a la feina, a l’escola bressol i a la rutina. D’una forma general, s’obren espais per les preses i per dona pas a un nou ritmo de vida, més accelerat, amb menys hores de sol, i amb més desgast físic i mental, tant per l’adult com per als nens. Per aquesta raó, és necessari que l’alimentació acompanyi  tots aquests canvis, aportant la suficient energia per a què les nostres defenses es vegi’m potenciades i renovades. És recomanable  saber  els aliments que poden oferir-nos una major quantitat de nutrients i que ens protegiran dels refredats i grips  que solen sorgir en aquesta època de l’any. Aquests dies cal cuidar la canalla, per afrontar la tardor amb energia i és fonamental prestar atenció a la dieta.

Per als nadons i nens que ja mengen varietat d’aliments una dieta rica i saludable requereix dedicació i coneixement. És útil optar per les delicioses fruites, verdures i hortalisses de tardor que es converteixen en els nostres aliats, per aconseguir una dieta variada i rica en vitamines.

Les fruites són aliments d’origen vegetal primordial per a la bona alimentació i la nutrició de les persones, amb un alt contingut d’aigua, per hidratar l’organisme, tenen sucres (com la fructosa) que dóna el gust dolç i la seva fibra ens ajuda a regular el transit intestinal.

Contenen vitamines com la Vitamina A, essencial per la conservació de la vista, cabell, pell i mocoses, la vitamina C que intervenen en la formació del col·lagen de les articulacions, els ossos, les infeccions i l’absorció de ferro. Les fruites també aporten àcid fòlic que intervé en la producció de glòbuls blancs i vermell, en la formació d’anticossos i en la síntesi de materials genètic.

Contenen minerals com el potassi que l’organisme necessita per la transmissió i generació de l’impuls nerviós i la regulació del to muscular, altre mineral abundant és el magnesi, que intervé en el funcionament dels intestins, els nervis i els músculs, forma part dels ossos i les dents i millora la immunitat.

Fruites de tardor:  Aprofitem les darreres prunes, préssecs, melons i síndries, les figues fins finals d’octubre, gaudirem del raïm, arriben les pomes amb les diferents varietats, diferents varietats de peres, és l’època del caqui, la magrana, el codony i la xirimoia, la tardor es el millor moment dels plàtans i kiwis. Apareixen els primers cítrics com ara la mandarina, la taronja i l’aranja.

És el moment de fruites seques com la castanya i el dàtil, la castanya té moltes menys calories que la resta de fruites seques i molta fibra.

És important parlar de  les olives, perquè també son fruits de tardor, Les olives són la fruita oleaginosa per excel·lència, són riques en greix, el millor i mes beneficiós per l’organisme: l’oli d’oliva, té un elevat valor calòric, però, per als beneficis de les seves propietats, és bo consumir freqüentment amb moderació, a part de l’oli monoinsaturat conte, vitamines A, D, K i molt especialment l’ E, amb un alt poder antioxidant, també té propietats laxants i és un activador del fetge i la vesícula biliar.

Les verdures són aliments d’origen vegetal primordials per a la bona alimentació i nutrició de les persones, amb un alt contingut d’aigua, per hidratar l’organisme i té efectes diürètics, tenen un contingut baix en glúcids i proteïnes i no contenen greix, per això tenen un baix valor calòric.

Són, una fon d’obtenció de fibra a la que hem d’atribuir nombrosos beneficis per la salut, regulen el transit intestinal, capten certes substàncies com el colesterol i evita la seva absorció; alenteix l’absorció de sucres i greixos i és una de les principals fons d’obtenció de carotenoides (que transformen en vitamina A), de vitamina C (per conservar aquestes s’han de menjar verdures crues) i àcid fòlic que és una de les vitamines del complex B que intervé en la formació de components de la sang, en el sistema immune i en la formació del material genètic. Gairebé no contenen minerals i en canvi són molt riques en potassi.

Les verdures de la tardor: Aprofiten els darrers pebrots, albergínies, carabassons i fonoll, és un bon moment per les mongetes tendres i les cebes, apareixen les carabasses, els moniatos, les bledes, l’api, els espinacs, l’escarola i tota la família de cols i bròquils, de patates i porros n’hi ha tot l’any però ara és el seu millor moment, arriben les carxofes, les endívies, les faves, els pèsols, els alls tendres i és l’època d’inici de la pastanaga

Durant aquests mesos, depenent de les pluges i la humitat, arribaran els bolets (rovellons, xampinyons, moixernó, rossinyols…) aquests contenen un alt nivell d’aigua, proteïnes, vitamines C, D, i del grup B i minerals (potassi, calci, magnesi, fòsfor, iode i zinc).

Tampoc ens podem oblidar dels llegums (cigrons, mongetes blanques, llenties)  a més de contenir vitamines del complex B són una excel·lent font de proteïnes, indispensables per al bon funcionament dels músculs i l’orgànic en general. Es important combinar els llegums amb cereals per obtenir la millor combinació d’aminoàcids i proteïnes d’alt valor nutritiu.

Les estacions de l’any ens permeten variar les dietes del dia a dia amb diferents aliments que apareixen segons l’època de l’any, les carns blanques, Gall d’indi, ànec, porc o conill… i el peix, bacallà, bonic, tonyina, sardines, llobarro o turbot , exemples més típics d’aquesta temporada.

En els aliments de tardor aconseguirem, per grans i petits,  uns menús amb totes les propietats nutritives (sans i riscs en vitamines), mes econòmics i respectuosos amb el medi ambient. Una cosa important tenint en compte els reptes als quals la família s’ha d’enfrontar a la tornada a la rutina.

www.etselmenges.cat                                                www.infosalus.com

www.alimentasonrrisas.es                                        www.guiainfantil.com

www.gencat.cat/canalsalut

www.biosfera.cat                                                          www.ara.cat

www.ara.cat                                                                    www.diba.cat/consum